Wikend Ahad biasala.. kalau
tak jalan2 kemana, saya lebih suka stay dekat rumah je. Lepak ngan encik suami
sambil main dengan anak2 terchenta.. sepanjang petang tu memang cuaca redup jee.
Perut memang lapaq. Nak masak beradong, memang malasla kan.. so I decide buat
yg senang2 je.. tanak bubur lambuk.. makan panas2 waktu sejuk.. memang sedap.
Ditambah dengan daging ayam goreng halia garing dan keropok ikan.. hmm memang
terangkat habis..dok menaip ni pun dah teliuq balik dah..hai bubuq lambuk.. bubuq
lambuk..
Ni dia resipi bubur lambuk
ala saya..hihi.. chef zyra masri.. ala2 bubur lambuk kampung baru plus kelate
gitu kata encik suami saya..cewwahh.. mak kembang hidung kejap.. haha..
Resipi bubur lambuk
Bahan2:
beras
santan
air
lada hitam (serbuk, atau ditumbuk)
halia
pucuk paku
isi ikan bakar (saya gunakan isi ikan kembong bakar)
perasa- garam & gula
Cara memasak:
1. Basuh beras seperti biasa 3 kali (saya suka basuh beras lawan jam sambil baca selawat)
2. Masukkan beras tadi dengan air melebihi paras beras, lebih kurang 2 kali lebih dari sukatan biasa
3. Masukkan halia, lada hitam dan isi ikan bakar. kena sentiasa kacau bubur untuk elak bubur menjadi hangit di bahagian bawah.
4. Tunggu sehingga nasi yg ditanak mendidih, kembang dan agak masak, masukkan santan
5.dalam masa lebih kurang 5-10 minit, masukkan pucuk paku, kacau lagi.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Setelah berpuas hati dengan rasa bubur lambuk dan telah mendidih, anda boleh padamkan api, dan tadaaaaa.. inilah hasil bubur lambuk saya...
Ayam goreng halia
garing
Apapun caranya, terpulang pada korang nak olah
bagaimana ikut cara masing2. Lain orang lain caranya kan..iyo dok? Yang penting
bubur lambuk ku habis licin semua anak beranak makan (pakat menambah belake
anak beranak ku) Alhamdulillah.. ;)
Selamat mencuba..
Salam sayang..
011-39574049
No comments:
Post a Comment