Resipi Bubur Lambuk ala-ala Kg. Baru


Wikend Ahad biasala.. kalau tak jalan2 kemana, saya lebih suka stay dekat rumah je. Lepak ngan encik suami sambil main dengan anak2 terchenta.. sepanjang petang tu memang cuaca redup jee. Perut memang lapaq. Nak masak beradong, memang malasla kan.. so I decide buat yg senang2 je.. tanak bubur lambuk.. makan panas2 waktu sejuk.. memang sedap. Ditambah dengan daging ayam goreng halia garing dan keropok ikan.. hmm memang terangkat habis..dok menaip ni pun dah teliuq balik dah..hai bubuq lambuk.. bubuq lambuk..
Ni dia resipi bubur lambuk ala saya..hihi.. chef zyra masri.. ala2 bubur lambuk kampung baru plus kelate gitu kata encik suami saya..cewwahh.. mak kembang hidung kejap.. haha..

Resipi bubur lambuk 

Bahan2:
beras
santan
air
lada hitam (serbuk, atau ditumbuk)
halia
pucuk paku
isi ikan bakar (saya gunakan isi ikan kembong bakar)
perasa- garam & gula

Cara memasak:
1. Basuh beras seperti biasa 3 kali (saya suka basuh beras lawan jam sambil baca selawat)
2. Masukkan beras tadi dengan air melebihi paras beras, lebih kurang 2 kali lebih dari sukatan biasa
3. Masukkan halia, lada hitam dan isi ikan bakar. kena sentiasa kacau bubur untuk elak bubur menjadi hangit di bahagian bawah.
4. Tunggu sehingga nasi yg ditanak  mendidih, kembang dan agak masak, masukkan santan
5.dalam masa lebih kurang 5-10 minit, masukkan  pucuk paku, kacau lagi.
6. Masukkan  garam secukup rasa.
7. Setelah berpuas hati dengan rasa bubur lambuk dan telah mendidih, anda boleh padamkan api, dan tadaaaaa.. inilah hasil bubur lambuk saya...



Ayam goreng halia garing 





Apapun caranya, terpulang pada korang nak olah bagaimana ikut cara masing2. Lain orang lain caranya kan..iyo dok? Yang penting bubur lambuk ku habis licin semua anak beranak makan (pakat menambah belake anak beranak ku) Alhamdulillah.. ;) 

Selamat mencuba..

Salam sayang.. 
011-39574049

No comments:

Post a Comment